Contractul prenuptial in Romania

In Romania, comunitatea de bunuri se subordoneaza principiului juridic conform carui, toate bunurile achizitionate in timpul casatoriei sunt bunuri comune ale sotilor.

De la data de 1 octombrie 2011, prin introducerea noului Cod Civil, legiuitorul prevede posibilitatea viitorii soti, sa opteze pentru un contract prenuptial (conventie matrimoniala). Acestia au posibilitatea sa incheie un inscris autentificat, inainte de casatorie, prin care sa stabileasca un regim diferit de cel al comunitatii legale de bunuri.

Prin contractul prenuptial sotii au posibilitatea sa opteze pentru urmatoarele variante:

  • Sa includa in comunitate bunurile dobandite sau datoriile nascute inainte de casatorie sau dupa incheirea casatoriei;
  • Sa restranga comunitatea de bunuri, la bunurile sau datoriile anume determinate in conventia matrimoniala, indiferent daca sunt dobandite sau nascute inainte sau dupa casatorie;
  • Sa includa o clauza de preciput, constand in posibilitatea ca sotul supravietuitor sa preia fara plata inainte de partajul mostenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune, etc.

Cabinetul nostru de avocatura va poate consilia, in functie de particularitatea fiecarei situatii, pentru ca dumneavoastra sa luati cele mai bune decizii si sa intocmiti un act in conformitate cu dispozitiile legale.