Retrocedari imobile si despagubiri in Romania

Dupa Revolutia din decembrie 1989, in situatia juridica a proprietatilor  din Romania au intervenit modificari, in sensul ca, au fost elaborate o serie de acte normative menite sa dispuna reconstituirea dreptului de proprietate asupra imobilelor fostilor proprietarii anterior anilor 1949-1989, mai exact inainte ca regimul comunist sa nationalizeze, sa confiste  sau sa cooperativizeze proprietatile oamenilor.

Astfel ca, prin acte normative ca: Legea 18/1991 a fondului funciar, astfel cum a fost republicata si modificata, care reglementeaza situatia terenurilor din Romania, Legea 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv in perioada comunista, Legea 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatie de locuinta trecute in proprietatea statului, s-a dat posibilitatea fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora de a-si recapata proprietatile in masura in care acest lucru este posibil, in sens contrar acestia urmand sa primeasca despagubiri.

In ceea ce priveste terenurile din zonele cooperativizate sau alte terenuri aflate in fondul funciar al Romaniei, proprietarii au dreptul sa-si primeasca aceste terenuri pe cat cu putinta, pe vechile amplasamente.

Desi simpla, procedura despagubirilor s-a demonstrat in timp a fi extrem de anevoioasa, la acest moment la ANRP, institutia care se ocupa de analiza dosarelor si plata despagubirilor pe lista aceste institutii aflandu-se acum foarte multe dosare nesolutionate, in mod repetat, Statul roman fiind sanctionat la CEDO si atentionat fata de situatia dezastruoasa in care se afla solutionarea acestor cereri, in care majoritatea pesoanelor pagubite de Statul roman nu au reusit sa-si primeasca despagubirile.

In anul 2009, prin aparitia Legii 221/2009 se vine cu o noua reglementare de natura sa complineasca situatia prezentata mai sus, persoanelor care in regimul comunist le-au fost confiscate anumite imobile, din motive politice (legatura), putand in baza acestui act normativ sa solicite instantei de judecata, obligarea Statului Roman, prin Directia Generala a Finantelor Publice a locului de resedinta, la plata acestor despagubiri, hotarare judecatoreasca care fiind definitiva poate fi pusa in executare si fostii proprietari sa-si primeasca despagubirile prin procedura executarii silite.

Legea 290/2003 un alt act normativ care reglementeaza situatia despagubirilor, de aceasta data pentru persoanele care au fost nevoite sa isi abandoneze bunurile in Basarabia, Bucovina de Nord si tinutul Herta, prin Hotarari ale Comisiilor Judetene de primire a despagubirilor, dosarele acestor despagubiri au urmat soarta si drumul ANRP-ului. La acest moment foarte putini dintre cei pagubiti primindu-si despagubirile.

De aceea, procedura cea mai eficienta in aceasta situatie este aceea judiciara, prin hotarare judecatoreasca putand fi obligate forurile atestate la plata despagubirilor.

Din pacate atitudinea reprezentantilor Administratiei publice locale si a Statului implicit, este una descurajanta si defavoritanta fostilor proprietari, in mod curent autoritatile, ca o masura de aparare, anuland vechile hotarari prin invocarea unor asazise motive de nelegalitate. Solutia este aceea de atacare a noii hotararii prin care se anuleaza vechea hotarare, cu siguranta aceasta reprezentand doar o tehnica de abordare in scopul de a ingreuna procesul de recuperare a despagubirilor

Util in acest sens este de a vedea si linkul Contestarea deciziei unei autoritati publice si a unui act administrativ.

Si confiscarea monedelor din aur este reglementata de Legea 591/2004, prin care persoanele fizice si juridice a caror obiecte din metale pretioase, aliaje ale acestora si pietre pretioase au fost preluate abuzi, pot solicita restituirea acestora.

Cabinetul nostru de avocatura  va sustine in demersurile dumneavoastra de recuperare a proprietatilor dumneavoastra sau de obtinerea despagubirilor. Consideram ca in incercarea de a obtine rezultatul dorit, in aceste cazuri, sprijinul unor specialisti este necesar.

Despagubirile civile si retrocedarile, reprezinta unele din domeniile principale de interventie ale CABINETULUI DE AVOCAT Mariana ROMAN.